Totta

The Duke

Matti Johannes Koivu pohti taannoin Hesarissa, josko jossain Suomessa oikeasti olisi se yökerho, jossa kaikkien ”bailataan!”-biisien tekstit oikeasti käyvät toteen. Matti on nähnyt myös huttutekstien ytimeen: ne tuntuvat kertovat rakkaudesta kielellä, joka ei enää liity kenenkään todelliseen elämään.

Rakkaudesta on helppo kirjoittaa laulu. Tästä lähtee, pohtimatta: ”Tuskan, jonka sulta sain, pois pyyhkiä voi aika. Kaukaa kauan onneani hain, vaan riittänyt ei taika.” Ja läpi menee pienellä muutoksellakin: ”Tuskan, jonka sulta hain, pois pyyhkiä voi taika. Kaukaa kauan onnea sain, vaan riittänyt ei aika.” Ammattimiehet polkaisee tähän kivan kompin ja kuuntelee Radio PRC:stä, mikä saundi oli muodissa vartti sitten.

Soitinnuksessa ja soundeissa muodit tulevat ja menevät; milloin on kitaran kulta-aika, milloin halutaan muovisempaa saundia. Tämä on tervetullutta aaltoliikettä. Musiikin julkaisussa tuntuukin soittajien puolella olevan vielä pientä rajaa: ihan mitä tahansa pimputusta ja rämpytystä ei kehdata laittaa kuuluville.

Rummuilla tai koneilla, säröä tai ei, sanat ovat ja pysyvät. Suomessa on laulettava enim-mäkseen suomeksi ja kutakuinkin kieliopin sääntöjen mukaan. Rakkaudesta kertovissa teksteissä tuntuu rima yhä olevan matkalla maan keskipisteeseen – kunhan nyt jotakin riimitellään. Kielioppivirheet-kuka kiinnostaa! Epäselvät ajatukset –mikä vikaa on se, että kosketuksen loimi kutoo viitan harteilleen!

sarjis3

1.Tästä ei biisiä tule. (2.Tuomari Nurmio: Förasin sulle teleskoopin ja timmin fikkarin.)  3.TÄSSÄHÄN on biisin aihe!                

 

Sanoittaja, kysy itseltäsi välillä: yritänkö tehdä vaikutuksen johonkuhun muuhun kuin itseeni? Yritänkö löytää jotain, josta mahdollisimman moni tykkää? Jos näin on, miksi en ole mainosalalla? Kirjoita huviksesi yksi tosi lause. Yritä tosissasi tehdä jotain Dave Lindholmin tai Tuomari Nurmion tasoista. Ei sen tarvitse dokumentti olla, mutta laula niin totta kuin osaat. Jos teet muille, kysy edes kerran hittiautomaatiltasi, mitä sille kuuluu. Mitä se pelkää? Tee laulu siitä. Äläkä missään nimessä tarjoa Paula Koivuniemelle enää yhtään biisiä, jossa ”bailataan”.

springsteenHelsinki

Tämä mies tekee levylle 50 biisiä ja julkaisee ”ne 12, joita voin sietää.”

     —

Tämän piti jatkua vielä vaikka kuinka, mutta loppu tulikin aamulla, postilaatikosta, yhtäccii:

HS 22.3., Jarkko Jokelainen aiheesta Popeda 40 v.: ”Vexi Salmi on kirjoittanut Mustajärven suuhun rakkauslaulun viinalle: Kun avaan korkin, kuuluu hellä narahdus, kuin täyttymyksen saaneen naisen parahdus.

Veikko ja Pauli, se on ohi nyt.