Nuoruuden vangit

The Duke

”Uho, tuho ja nöyrä paluu” -Jarkko Jokelainen kertaa Sueden tarinaa, Otto Talvio arvioi uuden Night Thoughts-levyn.”Suede kasvoi aikuiseksi” **** (HS 20.1.2016)

Suede pamautti 90-luvulla mahtavia ”hymnejä yön pimeydessä säteileville nuorille” (hyvä Jarkko!), kadotti punaisen langan, lopetti 2003 ja palasi 2010. Ja nyt he näyttäisivät olevan aikuisia. Mahtavaa!

Brett Anderson, 48, laulaa nyt jälkikasvustaan ja vanhemmuuden peloista. Mistäs sitten? ”Minun on turha yrittää teeskennellä, että olisin parikymppinen”. Yllättävän moni musikantti yrittää. Hiusraja karkaa, kohta karkailee vähän muutakin, ylä-äänet ei oikein irtoa ja pakkoko se oli näin monta säkeistöä kirjoittaa…Popin puolella mahtaa olla työlästä keksiä Madonnalle ja Kylielle mielenkiintoista laulettavaa ja ei-ihan-säälittävää ketkuteltavaa. Rokkareista monet pärjäävät 70-vuotiainakin. (Mötley Crue! Keski-ikä näyttäisi olevan 85 ja hyvin vetää äijät viimeisiään!) Mutta jos ei halua viettää harmaita vuosiaan ihan nostalgiajukeboxina, niin mistäs sitä laulaisi? Let’s spend the life together? C’mon baby, light my fire-place?

Otto: ”Keski-ikäiset huolet: lasten turvallisuus, ikääntyvät vanhemmat, riittämättömyys puolisona. Jos näin arkinen lähtökohta sanoituksille tuntuu lattealta verrattuna huumeita ja seksiä tihkuvaan menneisyyteen…”

Mikäpä ei ensivilkaisulla tuntuisi latteammalta kuin rikollisen toiminnan ylläpito, sekavuus-tilat ja seksi juovuksissa! Sepä vasta elämää! Mutta sitten: kello lyö. Kaikki. Meidän aikuisten mielestä happikaapin vieressä valvominen, omaishoitajana toimiminen ja kantoliinan sovittaminen arkun vierellä ei ole latteaa. Milloin tahansa voi joutua lähtemään 100 lasissa, ilman karttaa, silmät kosteina. Miten tässä vielä ehtisi kankkusessa puhisemaan?

Mat Osman, basso: ”Meille kerrottiin, että kappaleiden on nykyään napattava mukaansa ensimmäisten 15 sekunnin aikana, koska sen jälkeen ihmiset klikkaavat Youtube-videon pois päältä”. HYVÄ, ETTÄ KLIKKAAVAT. Kuka haluaa pikaruokafaneja, jos musiikki on slow food, deep-fried, sanat raw ja well-done? Sonylta saa (aivan varmasti saa) kuulokkeet, joilla voi kuunnella kahta biisiä yhtä aikaa! Warnerin Fastlane-sovellus näyttää Youtube-videot jopa nelinkertaisella nopeudella äänenlaadun LAINKAAN kärsimättä! Chorus Finder (©Philips™) etsii kertsin ja leikkaa tylsät kohdat pois. Ei kun se olikin radio… Hauska kuulla, että Suede ei kuunnellut, mitä heille kerrottiin.

Otto: ”Anderson osoittautuu uskottavammaksi laulaessaan rehellisesti omista tunteistaan kuin jahdatessaan suedemaista mielikuvamaailmaa.” Tämä aikuistuminen ei onnistunut Jon Bon Jovilta. Jomppa on jäänyt pysyvästi Bonjovilandiaan, pelkää koko ajan että yleisö pelkää muutosta ja tekee vielä yhden biisin pohjalta: baby-together-juostaan jonnekin-forever! Onneksi kaikkia ei haittaa, että kuulijoita on vähemmän, jos he kuuntelevat enemmän.

Pojat on poikia, miehet ei ole. Jossain siellä lomautusten ja korvatulehdusten välissä ON rock’n’rollia.