Lights out tonight, trouble in the Heartland Institute

The Duke

Ilmasto muuttuu. Pariisissa päästiin vihdoin lupaavan tuntuiseen yksimielisyyteen siitä, että jotain tarttis tehdä. Ranska riensi nimikirjoitusten vielä kuivuessa jo kertomaan, mitä aikoo tehdä ja milloin. Tavoilleen uskollisena piskuinen Suomi käärinee hihat, kunhan tässä nyt ensin hiukan.

Koville otti ja kauan kesti, mutta nyt kaikki maailman maat myöntävät, että kusessa ollaan. Onneksi useimmat uskovat, että jotain voidaan tehdä. Monet joutuvat tinkimään omasta luksuksestaan, mutta se kestetään.

Heartland Institute ei kestä. Amerikkalainen ajatushautomo (”ajatus” aika laajasti ymmärrettynä) pyrkii kiistämään ilmastonmuutoksen eli olemaan eri mieltä kuin 97% tutkijoista. Syy on paras mahdollinen: jos nyt ruvetaan (olematonta) ilmastonmuutosta jarruttelemaan, se haittaa taloutta.

Se. Haittaa. Taloutta.

David Padden perusti Heartland Instituten edistämään yleistä pahaa. Philip Morris sai hänen avullaan myytyä vielä muutaman savukkeen eikä passiivinen tupakointi ollut hänen aikanaan lainkaan haitallista. Padden kuoli 2011. Koulujen ja terveydenhuollon yksityistäminen jäi häneltä kesken, mutta hänen seuraajansa Joseph L. Bast kyykyttää köyhiä yhtä pontevasti. Heartlandin kampanja ”Ilmastonmuutokseen uskoja = Unabomber” herätti kivasti huomiota.

Heartlandin tunnuslause on erinomainen: ”Ideas that empower people”. Totuussuodattimen läpi ajettuna se kuuluu: ”Economical and/or untrue ideas that empower powerful people”. Markkinointi- ja viestintäosasto hoitaa työnsä ensiluokkaisesti. Vuosibudjetti on 5 miljoonan dollarin luokkaa. Raha ei tule tuotteiden tai palveluiden myynnistä.

Vive la France, mutta Heartlandin vastaisku on jo tulossa. Joku näistä kajahtaa kohta kovaa ja korkealta: Amerikkalainen elämäntapa ja yksilön-vapaus ovat vaarassa! Valtion kuristusote muistuttaa jo kommunismia! Se! Haittaa! Taloutta!

www.heartland.org

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken